Молдова се стреми да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и Русия трябва да приеме, че това е изборът на страната. Това заяви във вторник молдовският прозападен президент Мая Санду в интервю за "Ройтерс".

В навечерието на срещата на върха с лидери на ЕС и други източноевропейски страни, включително Украйна, Санду обвини Русия, че затруднява живота на Молдова с по-високите цени на природния газ. Тя каза, че от Запада зависи също така да помогне за залавянето на престъпници, които са откраднали парите на Молдова и са на свобода в Европа.

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

За газа, получен през октомври и ноември

Висшият дипломат на ЕС обвини Москва през октомври, че използва природния газ, за ​​да тормози Молдова - обвинение, което Кремъл отрича. Санду определи новия петгодишен договор за газ на Молдова с руския "Газпром" като "разумен", но каза също така, че Москва е дала "преференциални цени" на близките си съюзници. Правителството ѝ ще оспори искането на "Газпром" от 30 октомври за 709 милиона долара дългове за молдовски газ, каза тя.

"Когато цените на (газа) се покачиха толкова много, "Газпром" започна да говори за някои дългове, за които твърдят, че съществуват от 1994 г. Ние вярваме, че дългът трябва да бъде много по-нисък" настоя тя.

Президентът на Молдова настоява да не се допуска пропагандата на Русия по телевизията

Президентът на Молдова настоява да не се допуска пропагандата на Русия по телевизията

Страната е заплашена от масирана руска пропаганда

Санду каза, че е загрижена за струпването на руска армия на границата с Украйна. Но в същото време счита, че няма признаци за засилена руска активност в Приднестровието - отцепила се рускоезична провинция по източната страна на Молдова. "За съжаление все още имаме руски войски на наша територия", каза тя, призовавайки за изтеглянето им от Приднестровието, което ООН смята за част от Молдова.