Газоразпределителната компания Moldovagaz ще поиска от "Газпром" да намали доставките на газ поради излишък от гориво, който се е формирал на фона на намаленото потребление и доставки от Европа. Това е обявил във вторник председателят на управителния съвет на газоразпределителното дружество Вадим Чебан, съобщи "Интерфакс".

"Беше отбелязана необходимостта от своевременно изпращане на искания до "Газпром" за преразглеждане на договорените обеми", е написал Чебан в своя канал в Telegram след съвместна среща на представители на Moldovagaz SA и Tiraspoltransgaz.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

Себан напомня, че поради намалените газови доставки от Русия част от Молдова е преминала към закупуване на гориво от европейски доставчици, а руският газ беше насочен към Приднестровието. Заради затоплянето и намаляването на потреблението на левия бряг на Днестър договорените количества започнаха да се натрупват в точките на свързване на молдовската и украинската газопреносна система. При това положение Moldovagaz е започна да насочва тези количества към десния бряг на Днестър. Това предизвика недоволството на молдовското правителство, което е натрупало прекомерни запаси от гориво в украинските и румънските газохранилища и трябва да ги продаде.

През март тази година "Газпром" е доставил общо 176,7 млн. куб. м природен газ, или 5,7 млн. куб. м на ден на Moldovagaz.

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Страната трябва да изплати дълговете си за доставено синьо гориво до 20 октомври