Русия и Саудитска Арабия подписаха съвместно изявление, насочено към стабилизация на пазара на нефт, съобщава ИТАР-ТАСС. Двете държави обезпечават 21% от световното потребление.

Изявлението е подписано от министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и колегата му Халид ал Фалих.

В своето заявление министрите отбелязват наличие на дългосрочни предизвикателства пред страните-доставчици на световния пазар на нефт, към които, в това число се отнася и значителното съкращаване на капиталовите разходи за търсене на нови находища, а също така масовата отмяна и отлагане на инвестиционни проекти, което вече е довело до неустойчива ситуация на нефтения пазар, както за производителите, така и за потребителите.

„Отчитайки гореизложеното министрите отбелязаха особената важност на конструктивния диалог и тясното взаимодействие между най-големите страни-производители по целите за поддържане на стабилността на пазара на нефт и обезпечаването на устойчиво ниво на инвестиции в дългосрочна перспектива.”

„В тази връзка министрите се договориха да действат съвместно или в сътрудничество с други производители на петрол", се казва в заявлението.

Освен това, министрите се договориха да продължават консултациите за ситуацията на нефтения пазар и да създадат съвместна мониторингова работна група, която ще следи фундаменталните показатели на пазара на нефт и ще изработва препоръки по мерки и съвместни действия за обезпечаването на стабилността и предсказуемостта на пазара.

Още днес, 5 септември, нефтът от сорта Brent поскъпна почти с 5% след съвместното изявление на Русия и Саудитска Арабия за стабилизация на този пазар.