Турция ще получи 1,39 милиарда долара от Русия за строителството на първата атомна електроцентрала в Аккую през първото тримесечие на тази година.

„Аккую Ен Джи Ес", която е дъщерна компания на руската държавна „Росатом", започна да увеличава инвестициите си. След одобрението на доклада за околната среда предстои да се увеличат подготвителните дейности и инфраструктурните инвестиции, пише „Уърлд Бюлетин", цитиран от агенция БГНЕС.

Проектът за АЕЦ в Аккую се оценява на 20 млрд. долара. Очаква се в строителството да бъде използвано оборудване за 3,5 милиарда, като от тях 1,8 милиарда ще бъдат инвестирани само през тази година. Финансирането от Русия ще бъде използвано в строежа на инфраструктурата на обекта, за пътища, електропроводи, водопроводи, временни жилища и кранове.

Ако проектът бъде одобрен, сторителството на реактора ще започне през 2016 г. и ще заработи през 2020 г., когато и цялата АЕЦ трябва да бъде завършена.

Руската енергийна компания „Росатом" подписа споразумение през 2011 г. за построяване и управление на електроцентрала с четири реактора на средиземноморския бряг на Турция в провинция Мерсин. Целта е страната да има напълно функционираща АЕЦ за 100-годишнината от обявяването на Турция за република през 1923 г.