Кредитната агенция "Муудис" заяви, че Русия може да е във фактически дефолт, защото се е опитала да обслужва своите доларови облигации в рубли, което би била една от най-сериозните последици до момента от изключването на Москва от западната финансова система след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Ако Русия бъде обявена в дефолт (неизпълнение), това ще бележи първия голям фалит на тази страна по чуждестранни облигации от годините след болшевишката революция от 1917 г., въпреки че Кремъл казва, че Западът налага изкуствен фалит, чрез осакатяващите санкции.

Русия направи плащане, дължимо на 4 април по две държавни облигации - с падеж през 2022 и 2042 г. - в рубли, а не в долари, които беше задължена да плати съгласно условията на ценните книжа.

Следователно Русия може да се счита че е в дефолт според дефиницията на Муудис, ако не се справи до 4 май, което е краят на гратисния период, се казва в изявление на кредитната агенция: "Договорите за облигациите не предвиждат изплащане в друга валута, освен в долари."

Муудис разясни, че докато някои руски еврооблигации, емитирани след 2018 г., позволяват плащания в рубли при някои условия, тези, издадени преди 2018 г. - като тези с падеж през 2022 г. и 2042 г. - не позволяват плащане в алтернативна валута.

"Гледната точка на "Муудис" е, че инвеститорите не са получили договорното плащане в чуждестранна валута на датата на падежа му", се казва в изявление на кредитната агенция.

Руското финансово министерство не отговори на искане за коментар в петък. Министърът на финансите Антон Силуанов каза пред вестник "Известия" по-рано този месец, че ако Русия бъде "вкарана в дефолт", тя ще предприеме съдебни действия.

Преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, Русия беше оценена като надежден платец. Но нейните суверенни облигации се превърнаха в мишена на санкциите, което Кремъл нарече "икономическа война, водена от Съединените щати".

Русия през 1998 г. не изплати вътрешен дълг от 40 милиарда долара и девалвира рублата при президента Борис Елцин, тъй като на практика беше фалирала след азиатската дългова криза и падащите цени на петрола разклатиха доверието в нейния краткосрочен дълг в рубли.

През 1918 г. болшевишките революционери под ръководството на Владимир Илич Ленин отхвърлиха плащането на царския дълг, шокирайки световните дългови пазари, тъй като Русия тогава имаше един от най-големите външни дългове в света.

Този път Русия има парите, но не може да плати, защото резервите - четвъртите по големина в света, които Путин нареди да бъдат натрупани точно за такава криза, са замразени от Съединените щати, Европейския съюз, Великобритания и Канада.

Тъй като Русия не можеше и няма как да вземе заем в момента, фалитът би бил до голяма степен символичен, отбелязвайки финал на опита й след Студената война да се интегрира във финансовата архитектура на Запада.

Докато Русия има само 40 милиарда долара в неизплатени международни облигации в емисии от 15 долара или евро, нейните корпорации са натрупали значително по-голям външен дълг.

Министерството на финансите на САЩ този месец спря възможността на Русия да използва резерви в чуждестранна валута, държани от руската централна банка в американските финансови институции, за изплащане на дълга си. След решението на САЩ, Русия обяви, че ще изплаща дълга си в рубли.

Кремъл казва, че Западът вече не е изпълнил задълженията си към Русия, като е замразил резервите й, и че иска нова система, която да замени финансовата архитектура на Бретън Уудс, създадена от западните сили през 1944 г.

"Стандарт енд Пуърс" по-рано този месец понижи рейтингите на Русия в чуждестранна валута до "селективно неизпълнение" поради повишени рискове, че Москва няма да може и не желае да изпълни ангажиментите си към притежателите на руски дългови книжа.

Великобритания хвърли око на златните резерви на Путин

Великобритания хвърли око на златните резерви на Путин

Джонсън иска достъпът на руския президент до тях да бъде ограничен