МВФ отрече съобщенията, че се водят преговори с Италия за оказване на финансова помощ в подкрепа на икономиката на страната. „С италианските власти не се водят преговори за финансиране от страна на МВФ", категорично заяви говорител на Фонда.

Изявлението идва по повод появилата се вчера в италианските медии информация, че МВФ възнамерява да предостави на Италия помощ в размер на 600 милиарда евро. Според тях заемът би позволил на страната да разполага с период от 12 до 18 месеца, за да приложи бюджетните съкращения и икономическите реформи за стимулиране на икономическия растеж, отлагайки необходимостта да рефинансира дълга си.

МВФ ще гарантира лихви между 4 и 6% - доста по-ниски от тези на дълговите пазари, където доходността по 2- и 5-годишните италиански облигации надхвърли 7%, коментираха още медиите.

Според италианските издания обемът на евентуалния заем няма да позволи на МВФ да ползва традиционните си ресурси, така че се обмислят различни възможности, сред които евентуално участие на ЕЦБ, гарантирано от МВФ.