МВФ предупреди, че много от богатите страни доближават равнища на задлъжнялост, което може да предизвика повсеместна паника на пазарите.

Според представители на фонда опасенията за правителствени дефолти заради бързо растящите дългове обаче са преувеличени, информира РИА Новости.

В 3 доклада, оценяващи равнището на задлъжнялост на 23 напреднали икономики, МВФ предупреждава, че Гърция, Италия, Португалия и Япония са най-застрашени да останат без пространство за финансово маневриране.

Във втора категория на „застрашени" страни се намират САЩ, Великобритания, Испания, Исландия и Ирландия. Най-голяма свобода за дейстивие да се справят с новите заплахи на глобалната икономика имат според МВФ Австралия, Дания, Южна Корея, Нова Зеландия и Норвегия.

От МВФ подчертаха, че развитите страни се нуждаят от дългосрочни реформи на икономическата политика за намаляване на нивата на държавния дълг и за гарантиране на устойчивостта на публичните финанси в бъдеще.

МВФ смята, че за поддържането на силен икономически растеж, създаване на работни места и за да може да увери участниците на капиталовите пазари в стабилността на финансите, фискалните планове трябва да бъдат ясно дефинирани.

Главно вниманието трябва да бъде насочено към намирането на средносрочни решения, а не краткосрочно решаване на проблемите.

Според експертите публичният дълг в страните с развити икономики достигна нива, които не са наблюдавани при липса на големи войни.

Високото ниво на държавния дълг се дължи не само на финансовата криза, но и на слабата фискална политика през предишните десетилетия, когато в трудни моменти дългът се е покачвал, но в по-благоприятни периоди не се е намалявал.

МВФ заключи, че за да се гарантира устойчивостта на публичните финанси в средносрочен план трябва да се предприемат действия срещу дългосрочните фактори, определящи публичните разходи.