Международният валутен фонд (МВФ) заяви в събота, че се очаква да бъде внесено за разглеждане искането на Украйна за спешно финансиране в размер на 1,4 милиарда долара за одобрение от борда още следващата седмица. Също така, Фондът е в преговори за опции за финансиране с властите в съседна Молдова, съобщи "Ройтерс".

В изявление глобалният кредитор каза, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и зърното и е изпратила вълна от над 1 милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

Кристалина Георгиева обеща на Зеленски финансова подкрепа за Украйна

Кристалина Георгиева обеща на Зеленски финансова подкрепа за Украйна

Тя е изразила уважението си към украинския президент…

"Докато ситуацията остава силно несигурна, икономическите последици вече са много сериозни, се казва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева. Продължаващата война и свързаните с нея санкции също ще окажат тежко въздействие върху световната икономика", предупреждава той, отбелязвайки, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече беше висок.

В него се казва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите, добавяйки, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

Тежките санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни преливания върху други страни".

САЩ с нови санкции срещу Русия - 91 фирми и лица с експортни забрани

САЩ с нови санкции срещу Русия - 91 фирми и лица с експортни забрани

Вашингтон разширява пакета с наказателни мерки

В допълнение към човешките жертви, Украйна претърпя значителни икономически щети, след като важни пристанища, летища и пътища бяха затворени и повредени.

"Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция", се казва в съобщението.

Очаква се Бордът да разгледа искането на Украйна за 1,4 милиарда долара спешно финансиране още следващата седмица. Украйна също има 2,2 милиарда долара на разположение до юни по съществуващо споразумение, каза миналата седмица МВФ.

Молдова и други страни с тесни икономически връзки с Украйна и Русия са изложени на "особен риск" от недостиг и прекъсвания на доставките, каза МВФ.

Украйна поискала финансиране от МВФ

Украйна поискала финансиране от МВФ

Новината потвърди Кристалина Георгиева

В него се казва, че служителите на МВФ активно обсъждат вариантите за финансиране с Молдова, която е поискала промени в съществуващата си програма за заем на МВФ от 558 милиона долара, за да помогне за покриване на разходите от настоящата криза.

Припомняме, че ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи в профила си в Twitter, че е разговарял с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която са обсъдили възможностите за финансова помощ за Украйна.

Георгиева потвърди, че е разговаряла в петък със Зеленски и го е уверила в "бърз отговор" на молбата на Украйна за спешно финансиране.