Украинските власти поискаха спешно финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в изявление в подкрепа на Украйна.

"Фондът разполага с редица инструменти в своя арсенал и тъй като ситуацията в Украйна се развива, ние ще продължим да обсъждаме с властите как най-добре да им помогнем", каза тя.

В допълнение към текущите политически съвети, МВФ проучва всички варианти за по-нататъшна финансова подкрепа, включително съгласно съществуващото стендбай споразумение с останалите неразпределени 2,2 милиарда долара, каза тя.

Георгиева: МВФ ще помогне на държави, засегнати от конфликта Украйна - Русия

Георгиева: МВФ ще помогне на държави, засегнати от конфликта Украйна - Русия

Фондът има 700 млрд. долара капацитет за отпускане на заеми

Георгиева уточни, че тези дискусии се провеждат дистанционно с участието на служители от Вашингтон.

Ръководителят на фондацията подчерта, че "събитията от тази седмица в Украйна" предизвикват голяма загриженост: преди всичко заради загубата на живот и страданията на обикновените хора, но също и заради сериозното икономическо въздействие, което ще се задълбочава.

Тя добави, че освен за Украйна, последствията от конфликта създават значителни икономически рискове в региона и по света и сега фондът оценява възможните последици, включително за функционирането на финансовата система, стоковите пазари и прякото въздействие за страни с икономически връзки с региона.

"Днес се срещнах с нашия изпълнителен съвет, за да информирам изпълнителните директори за първоначалната ни оценка на настоящата ситуация. Уверих ги, че нашите служители ще продължат да работят в тясно сътрудничество с властите, за да подкрепят Украйна по всякакъв възможен начин", каза Георгиева.

Ръстът на лихвите в САЩ може да засегне уязвимите страни, предупреждава МВФ

Ръстът на лихвите в САЩ може да засегне уязвимите страни, предупреждава МВФ

През 2022 г. Фед може да повиши лихвените проценти четирикратно

Тя добави, че МВФ също така ще продължи да работи ръка за ръка с Групата на Световната банка и други партньори, за да координира подкрепата и да осигури максимална полза за Украйна.