Повече от 600 милиона евро ще бъдат преразпределени за подкрепа на Молдова и други страни от съседни на Европейския съюз (ЕС) държави за периода 2024-2027 г.

Средствата идват от Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество. Те ще могат да бъдат преразпределени в резултат на промяната на Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027.

Увеличаването на финансовата помощ е част от пакета за подкрепа за Молдова, предложен от Европейската комисия (ЕК) и Европейската служба за външна дейност.

Това съобщи евродепутатът Зигфрид Мурешан, цитиран от "Молдпрес".

"Като главен преговарящ за бюджета на Европейския съюз за 2024 г. искам тази поправка на МФР да бъде приета до края на тази година, за да имаме повече налични средства още от следващата година за Молдова и другите нови приоритети на Европейския съюз", каза Мурешан.

Пакетът за подкрепа има пет приоритета. Първият се отнася до икономическото развитие на Молдова и взаимовръзката с Европейския съюз. "Ще подкрепим развитието на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура на Молдова чрез Механизма за свързване на Европа (CEF), както и на инициативата ЕС-Украйна за солидарни пътища. Освен това тарифите за роуминг между Европейския съюз и Молдова ще бъдат намалени и ние работим върху дългосрочно споразумение за роуминг", отбеляза Мурешан.

Вторият приоритет включва подкрепа за осъществяването на реформите в Молдова. Чрез това ЕС е настроен да допринесе още повече за консолидирането на административния капацитет на Молдова и за засилване на участието на страната в програми на ЕС, като изследователската програма "Хоризонт 2020" и здравната програма Eu4Health.

Друг приоритет е енергийната безопасност на Молдова. Това означава увеличаване на подкрепата за местното производство на електроенергия, включително енергия от възобновяеми източници. В същото време ЕС вече разрешава достъп на Молдова до платформата за съвместни покупки за сигурно снабдяване с газ.

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Срещата е най-голямото международно събитие в историята на страната

Четвъртият приоритет се отнася до укрепването сигурността на страната чрез Центъра за сигурност на ЕС, мисията за партньорство на ЕС в Молдова и други европейски агенции, присъстващи в Кишинев.

Последният приоритет от новия пакет за подкрепа включва увеличаване на подкрепата, предоставена от ЕС на Молдова за борба с манипулацията и дезинформацията и подкрепата на независимите медии и гражданското общество.

"Всички тези мерки ще помогнат на Молдова да преодолее предизвикателствата, предизвикани от руската инвазия в Украйна, и да продължи пътя си на европейска интеграция. Искам този пакет за подкрепа да влезе в сила възможно най-бързо и гражданите и властите на Молдова да се възползват от тези мерки", добави Зигфрид Мурешан.

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години