Швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин заяви, че десетки служители на компанията - майка на руския газопровод "Северен поток 2" са били уволнени заради санкциите на САЩ. Това съобщи RTS.

"САЩ наложиха санкции срещу "Северен поток 2". Днес научихме, че целият персонал, който работи в "Северен поток" в Цуг, тоест над 140 души, е уволнен", уточни Ги Пармелен.

Байдън наложи санкции на „Северен поток 2“

Байдън наложи санкции на „Северен поток 2“

Решението е координирано с със съюзниците...

Той беше попитан за потенциалните икономически рискове от ситуацията в Украйна за Швейцария. В отговор той каза, че е невъзможно да се предвиди доколко санкциите срещу Русия ще засегнат швейцарската икономика.

От компанията - майка "Северен поток 2" отказват коментар за ситуаацията.

На 23 февруари Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу "Северен поток 2" и неговия главен изпълнителен директор.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц инструктира Министерството на икономиката да спре сертифицирането на "Северен поток 2".

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Шолц заплаши Москва и с допълнителни санкции

Газопроводът е в центъра на геополитическите и икономически битки от началото на проекта. Той свързва Германия и Русия чрез 1230-километрова тръба по дъното на Балтийско море с капацитет от 55 милиарда куб. м. газ годишно.

Той дублира маршрута на неговия близнак "Северен поток 1", работещ от 2012 г.

"Северен поток 2" на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.