Най-продаваният автомобил в Швеция през 2016 г. не е бил "Волво" - първата година, в която това се случва от повече от половин век насам, съобщава БиБиСи.

Вместо това класацията се оглавява от "Фолксваген Голф", показват данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Швеция.

Продажбите на "Голф" съставляват 5,9 процента от новите коли, закупени в скандинавската страна през миналата година. "Волво" са имали 5,7 дял от продажбите, разпределени сред три модела.

Последният път, когато "Волво" не са били на първо място, е бил през 1962 г., когато моделът Beetlе на "Фолксваген" е бил начело.

Въпреки че бизнесът с коли на "Волво" сега се притежава от китайска компания, тя все още се разглежда като емблематична шведска марка.

А и "Волво" все още притежават най-големия дял от целия автомобилен пазар в страната, с повече от една на всеки пет коли (21,5 процента) по пътищата на Швеция, в сравнение с 15,7 процента дял на "Фолксваген".

През 2016 г. са регистрирани рекордни продажби на автомобили, като са налице 372 хил. нови регистрации, ръст от 8% в сравнение с 2015 г., което беше подпомогнато от силната икономика на страната.