Великобритания рискува да последва ръста в неравенството, който се вижда в САЩ, което може да отслаби демокрацията. Това предупреди Нобеловият лауреат по икономика Ангъс Дийтън при започването на мащабен преглед на разликите в доходите, образованието и здравето във Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Дийтън коментира, че Великобритания може да последва САЩ, където заплатите на мъжете, които не са завършили колеж, не са се повишавали в продължение на пет десетилетия, което допринася за спад в продължителността на живота през последните три години, нещо, което не се е случвало вече около век.

Популистките лидери са свързани с намаляване на неравенството

Популистките лидери са свързани с намаляване на неравенството

Най-изненадващото откритие е, че популистите от целия политически спектър намаляват пропастта

Въпреки че положението във Великобритания е по-малко остро в сравнение със САЩ, страната претърпя десетилетие на стагниращи заплати и признаци за увеличаване на смъртните случаи от самоубийства и злоупотреба с наркотици и алкохол сред хората на средна възраст.

Недоволството от понижаващия се стандарт на живот беше възприето като фактор за решението на британските избиратели през 2016 г. за излизане от Европейския съюз. Тереза Мей, когато тя стана премиер скоро след това, обеща да помогне на семействата с ниски до средни доходи.

"Смятам, че обогатяването на хората е нещо добро, особено когато носи просперитет на другите", изтъква Дийтън, който спечели Нобелова награда за икономика през 2015 г. за труда, благосъстоянието и потреблението.

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Неравенството в САЩ достигна опасно ниво заради "жестоките" мерки на Тръмп

Тръмп целенасочено тласка милиони американци към финансов крах

"Ала другият вид богатство, "вземане" вместо "правене", търсене на рента, а не създаване, обогатяването на неколцина за сметка на останалите, освобождаване на свободните пазари, е подигравка с демокрацията", подчерта експертът, допълвайки: "В този свят неравенството и мизерията са интимни другарчета."

Той заяви, че Великобритания трябва да гарантира, че трудещите се не губят, защото корпоративното управление е създадено в полза на акционерите, подпомогнато от намаляването на броя на работниците в синдикатите.

Институтът за фискални изследвания, мозъчен тръст, под чието ръководство ще бъде направен 5-годишния преглед, начело със 73-годишния Дийтън, каза, че във Великобритания е налице най-голямото неравенство по отношение на доходите с изключение на САЩ сред големите икономики.

Неравенството в общия нетен доход на домакинствата обаче се е променило малко, след като рязко се повиши през 1980-те години, благодарение до голяма степен на данъчните кредити, които се опитват да подпомогнат хората с по-ниски доходи.

Най-голямото неравенство във възнагражденията в ЕС е в България

Най-голямото неравенство във възнагражденията в ЕС е в България

Социалната система у нас нямала и потенциала да се справи с този проблем