Европа, която се бори с покачващите се цени на природния газ, пропуска допълнителни руски доставки заради забавянето на газопровода "Северен поток 2". Това каза в петък руският вицепремиер Александър Новак в интервю за държавната телевизия "Россия-24", цитирано и от Ройтерс.

По думите му европейските компании, които са инвестирали в проекта, ще могат да поискат допълнителен газ към дългосрочните си договори по трасето.

"Според мен европейските потребители са много заинтересовани проектът да започне да функционира, а компаниите, които участват в него, биха могли да подадат допълнителни искания като част от дългосрочните отношения за доставка на газ по този нов газопровод", заяви Новак.

Вицепремиерът каза, че очаква "Северен поток 2" да бъде въведен в експлоатация в средата на 2022 г.

Той също така коментира, че грешките на европейските политици в провеждането на енергийната политика, включително действията за намаляване на дългосрочните сделки за доставка на синьото гориво в полза на спотовия пазар, са някои от основните причини за рязкото поскъпване на газа.

Кремъл отрече да ограничава доставките на газ за Европа с политическа цел

Кремъл отрече да ограничава доставките на газ за Европа с политическа цел

Газът по тръбопровода за Германия за втори ден промени посоката си

Завършеният през септември "Северен поток 2" срещна съпротивата на САЩ и няколко европейски държави, включително Полша и Украйна, които твърдят, че той ще увеличи влиянието на Русия върху Европа. Проектът се превърна и в централна точка в по-широкото противопоставяне между Запада и Русия на фона на напрежението около Украйна.