Гърция и Обединените арабски емирства обмислят десетки инвестиционни проекти. Отношенията им напреднаха значително, след като преди по-малко от година подписаха декларация за съвместно партньорство и споразумение за сътрудничество по въпросите на външната политика и отбраната.

Това обобщава "Та Неа".

Държавната петролна компания на Абу Даби - ADNOC, подписа споразумение с рафинерията Motor Oil за доставка на втечнен природен газ за Гърция, включително планираната плаваща инсталация за съхранение и регазификация край инсталациите на Motor Oil.

ОАЕ прави стъпки към нулеви въглеродни емисии

ОАЕ прави стъпки към нулеви въглеродни емисии

Проектът е за електроцентрала между Абу Даби и Дубай

Гръцката страна дава приоритет на енергетиката - включително възобновяемите енергийни източници - туризма, високите технологии, инфраструктурата, недвижимите имоти и сделките с малки и средни предприятия. Гръцки дипломати твърдят, че държавната компания на Абу Даби - Девелопмент Холдинг Къмпани (ADQ) прави оценка на инвестициите в гръцки фармацевтични продукти, пристанища - по-специално пристанището Ираклио на остров Крит - логистика, летища и магистрали. ADQ е в пряк контакт и с Министерството на околната среда и енергетиката относно инвестициите в енергийния сектор.

През май 2022 г. ADQ подписа споразумение за стратегическо инвестиционно сътрудничество с Гръцката банка за развитие и Гръцката банка за развитие на инвестициите за изразходване на 4 млрд. евро за инвестиционни проекти в Гърция. В процес на подготовка е рамката за генерална инвестиционна инициатива, която ще създаде фонд за съвместни предприятия.

ОАЕ: Световният пазар се нуждае от руския петрол

ОАЕ: Световният пазар се нуждае от руския петрол

Няма производител в света, който може да замести руската продукция

Друг важен инвестиционен фонд, Masdar, разглежда възможността за използване на възобновяеми енергийни източници, включително вятърни паркове, на гръцките острови. Според сведенията той се интересува и от производството на "зелен" водород, инсталации за обезсоляване, захранвани от възобновяеми енергийни източници, както и от проекти за съхранение на енергия.

Фондът Mubadala, известен с предишните си инвестиции в рибарството, наскоро обяви партньорство с групата Costamare за изграждане на хотел, голф игрище и жилища в Югозападна Гърция. Той обмисля и инвестиции в корабоплаването, пристанищата и няколко клиники.