От следващата година Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще преминат към четири и половина дневна работна седмица с почивни дни събота и неделя, за да приведат икономиката си в съответствие със световните пазари. В момента работната седмица в страната е от неделя до четвъртък, а се почива в петък и събота, уточнява Ройтерс.

От 1 януари 2022 г. работната седмица за държавните институции ще започва в понеделник и ще приключва в петък в 12 ч. на обяд, преди мюсюлманските молитви, се казва в изявление на правителството, което добавя, че това ще подобри баланса между работата и личния живот на служителите.

Този ход ще "осигури безпроблемни финансови, търговски и икономически транзакции с държавите, които имат съботно-неделен уикенд, като улесни по-силните международни бизнес връзки и възможностите за хиляди базирани в ОАЕ и мултинационални компании", допълва се в съобщението на властите.

По думите на Мохамед Али Ясин, главен стратегически директор в Al Dhabi Capital, финансовият сектор ще спечели от възможността да извършва едновременни разплащания с развитите пазари, а туристическата индустрия също ще бъде облагодетелствана.

През изминалата година ОАЕ предприе мерки, за да направи икономиката си по-привлекателна за чуждестранни инвестиции в момент на нарастващо икономическо съперничество със съседна Саудитска Арабия.

Противоречива фигура от ОАЕ застава начело на Интерпол

Противоречива фигура от ОАЕ застава начело на Интерпол

Ахмед Насър ал-Раиси е обвиняван в бездействие по твърдения за изтезания