Около 100 камиона са преминали през ГКПП на границата между Украйна и Полша, откакто полските шофьори на камиони вдигнаха блокадата там в понеделник, каза украинският заместник-министър на инфраструктурата Сергей Деркач, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че Киев се надява блокадите също да бъдат вдигнати на три други гранични контролно-пропускателни пункта, където камионите са спрени поради протести срещу достъпа на украинските транспортни фирми до европейския транспортен пазар.

Polsat News съобщи в понеделник, че местният ръководител в Полша е предприел действия за вдигане на блокадата на ГКПП Ягодин-Дорохуск, тъй като се страхувал, че блокадата ще навреди на работните места в региона му.

"Около 100 превозни средства вече са преминали и работим по отварянето на други пропускателни пунктове", каза Деркач пред украинската телевизия.

Той заяви, че опит на протестиращи да блокират отново пътя в понеделник не е спрял движението, като камионите са използвали алтернативен маршрут към един от най-големите гранични пунктове.

Хиляди камиони, превозващи търговски стоки, бяха блокирани от седмици на полските гранични пунктове с Украйна заради протестите, които започнаха на 6 ноември.

Полските шофьори на камиони настояваха за връщане на ограниченията на достъпа на украински камиони до ЕС, които бяха премахнати след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, а словашките превозвачи на камиони организираха подобни протести.

Полските и словашките шофьори на камиони обвиниха украинските си колеги, че използват свободния си достъп до ЕС, за да подбиват цените и да предлагат услуги вътре в ЕС, което не им е разрешено.

След Полша и Унгария ще блокира границата с Украйна

След Полша и Унгария ще блокира границата с Украйна

В момента протест е обявен само на един от петте ГКПП-та