Дни преди евентуален първи фалит на правителството на САЩ, президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение в неделя за сделка за повишаване на тавана на дълга на нацията и работиха, за да осигурят достатъчно гласове на републиканците и демократите, за да приемат мярката в бъдеще седмица, съобщава New York Post.

Двамата разговаряха помежду си отново в неделя вечерта, докато преговарящите бързаха да изготвят текста на законопроекта, така че законодателите да могат да преразгледат компромисите, които нито твърдодесният, нито левият фланг вероятно ще подкрепят. Вместо това лидерите работят за събиране на подкрепа от политическата среда, тъй като Конгресът бърза към гласуването преди крайния срок 5 юни, за да предотврати пагубния федерален фалит.

"Добра новина, заяви Байдън в неделя вечерта в Белия дом. Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, фалит, за първи път в историята на нашата нация", каза той. "Отстранява заплахата от катастрофален фалит."

Президентът призова двете партии в Конгреса да се обединят за бързо приемане.

"Председателят и аз изяснихме от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение", каза той.

Маккарти също изрази увереност в изявлението си от Капитолия:

"В края на деня хората могат да гледат заедно, за да успеят да преминат това.", каза той. 

Припомняме, че Байдън по-рано в неделя изрази увереност, че предварителната сделка, която той постигна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в събота за предотвратяване на исторически фалит на САЩ, ще стигне до бюрото му за подпис.

Президентът не очакваше вече никакви пречки да провалят споразумението.

Рано в неделя сутринта Маккарти защити сделката, наричайки я "стъпка в правилната посока" и прогнозира, че ще успее да накара мнозинството републиканци да я подкрепят.

Байдън уверен, че САЩ са избегнали фалита

Байдън уверен, че САЩ са избегнали фалита

Предстои Конгресът да гласува сделката и президентът да подпише

Двамата подписаха споразумението по време на 90-минутен телефонен разговор в събота. Те постигнаха принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две години и ограничаване на разходите.

С тази сделка САЩ се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия фалит.

Сега следва гласуването в двете камари на Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената.

Сделката трябва да бъде приета преди 5 юни - решаващата дата, след която както министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, САЩ вече няма да могат да плащат сметките си.

Ако в крайна сметка споразумението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди така наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали безпрецедентна икономическа криза.

В САЩ се договориха за дълга

В САЩ се договориха за дълга

Това е станало след преговори на Белия дом с конгреса

Неплатежоспособността на американското правителство, която никога не се е случвала, може да предизвика глобална рецесия и загуба на милиони работни места - сценарий, който се очертаваше в последната минута на преговорите по време на празничния уикенд.

Двугодишната сделка също така ще отложи следващата борба за повишаване на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.