Някои от членовете на ОПЕК обсъждат възможността за временно отстраняване на Русия от участие в споразумение за добив на петрол, тъй като западните санкции и забраната на ЕС за внос на руски петрол заради войната в Украйна започват да влияят на способността на Москва да изпомпва повече, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

Миналата година Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, се договори с ОПЕК+ (групата, съставена от ОПЕК, Русия и още девет други държави, произвеждащи петрол) да увеличава постепенно производството на петрол всеки месец.

Откакто обаче Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, САЩ и европейските им съюзници наложиха няколко кръга от съкрушителни санкции срещу Москва, в резултат на което цените на петрола скочиха до над 100 долара за барел.

САЩ вече забраниха вноса на руски петрол през март, а Великобритания тогава заяви, че ще го прекрати постепенно до края на годината.

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

Европейската комисия изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол

В понеделник ЕС се съгласи да спре 90 % от вноса на руски суров петрол в блока до края на годината.

"Уолстрийт джърнъл" разкри, че руският добив на суров петрол се очаква да намалее с около осем процента през тази година.

"Засега няма официален натиск ОПЕК да изпомпва повече петрол, за да компенсира евентуален руски недостиг, но някои членове от Персийския залив са започнали да планират увеличаване на добива по някое време през следващите няколко месеца", съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на делегати на ОПЕК.

Г-7 се отказват от въглищата и призоваха ОПЕК да облекчи енергийните пазари
Обновена

Г-7 се отказват от въглищата и призоваха ОПЕК да облекчи енергийните пазари

САЩ и Япония са против конкретен ангажимент

САЩ поискаха от Саудитска Арабия, най-големия износител на суров петрол в света и член на ОПЕК, да увеличи производството на петрол, за да противодейства на смущенията на световния енергиен пазар.