Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно премахване на въглищата като енергоизточник, въпреки че не успяха да посочат дата за това и казаха, че енергийната криза, предизвикана от войната между Русия и Украйна, не трябва да провали усилията за борба с изменението на климата , предава Ройтерс.

Ангажиментът, публикуван в края на тридневните преговори на Групата на седемте (Г-7) в Берлин, се оказа по-малко амбициозен от предишен проект на окончателното комюнике, видяно от Ройтерс, което включваше цел за прекратяване на производството на електроенергия от въглища до 2030 г.

Източници, запознати с дискусиите, казаха, че Япония и Съединените щати са посочили, че не могат да подкрепят тази дата.

Но обещанието все пак остава първостепенен ангажимент на страните от Г-7 да се откажат от електроенергията, захранвана с въглища. Въглищата са изкопаемото гориво, при чието изгаряне се отделят най-големи емисии на CO2 и използването им трябва да спадне, ако светът иска да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.

Китай се връща към въглищата

Китай се връща към въглищата

Страната ще увеличава производството им

Групата се срещна на фона на спираловидно увеличаващите се разходи за енергия и притесненията за доставките на горива поради войната в Украйна. Конфликтът доведе до решение на някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, за да намалят зависимостта си от руски енергоизточници.

"Замяната на изкопаемите горива от Русия доминира в политическия дебат и действията на правителството през последните седмици и месеци", каза германският министър на икономиката Роберт Хабек на пресконференция.

Държавите от Г-7 поставят Путин и Русия в изолация

Държавите от Г-7 поставят Путин и Русия в изолация

Причината е военната кампания на Кремъл срещу Украйна

"Но трябва да ни бъде ясно, че предизвикателствата на нашето политическо поколение, за ограничаване на глобалното затопляне, няма да изчезнат, ако просто се концентрираме върху настоящето", каза той. "Времето буквално изтича".

Министрите от Г-7  призоваха ОПЕК да действа отговорно за облекчаване на глобалната енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. 

ОПЕК и нейните съюзници, група, известна като ОПЕК+, досега отхвърляха призивите на Запада за по-бързо увеличаване на добива на петрол с цел понижаване на растящите цени. 

"Призоваваме страните производителки на петрол и газ да действат по отговорен начин и да отговорят на затягането на международните пазари, като отбелязваме, че ОПЕК има ключова роля (в това)," се казва в комюнике в края на преговорите на Г-7.

Страните от Г-7 също така се споразумяха да декарбонизират до голяма степен своите енергийни сектори до 2035 г. и да спрат публичното финансиране за проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на тази година, освен при ограничени обстоятелства. Това не се отнася за електроцентрали, които не използват технология за улавяне на емисиите си.

В изявлението се поема ангажимент за силно декарбонизиран пътен сектор до 2030 г., включително значително увеличаване на продажбата, дела и усвояването на леки автомобили с нулеви емисии.

Г-7 също така си постави за цел да започне да отчита публично през следващата година как страните изпълняват миналите ангажимент за прекратяване на "неефективните" субсидии за изкопаеми горива до 2025 г.

Участниците в COP26 постигнаха глобално споразумение

Участниците в COP26 постигнаха глобално споразумение

Безпрецедентен текст за ролята на изкопаемите горива...