Отстъпката за руския суров петрол сорт "Уралс" до средата на септември 2022 г. е намалена до 20 долара за барел поради по-евтиния корабен превоз. Това раазкри ТАСС. Агенцията цитира Денис Дерюшкин, заместник-генерален директор на Руската енергийна агенция (РЕА) към Министерството на енергетиката.

"Днес, поради факта, че цената на превоза с кораби леко е спаднала и все още има алтернативни потребители, отстъпката за "Уралс" вече не е 40, а 20 долара за барел", каза Денис Дерюшкин.

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

Русия отчита излишък за първите четири месеца на годината

Според него обаче настоящата отстъпка за руския суров петрол все още е доста висока в сравнение с цената на сорта Брент. В същото време настоящите цени на "Уралс" представляват сериозна заплаха за производителите.

"Това все още е значителна отстъпка, значителен удар върху икономиките на компаниите-производителки, но като цяло това все още са удобни условия за бизнес", заключи Денис Дерюшкин.

Западът купувал руски петрол от Индия

Западът купувал руски петрол от Индия

Руски сенатор разкри как се заобикалят санкциите срещу Кремъл

Липсата на застраховка за сделките с руски петрол и нежеланието на банките да предоставят акредитиви ще продължат да оказват влияние върху цената на барел "Уралс" за чуждестранните купувачи, смята още енергийният експерт.

На 12 септември РБК, позовавайки се на изчисления на руското Министерство на финансите, съобщи, че приходите във федералния бюджет през август 2022 г. ще намалеят с около 11% в номинално изражение в сравнение със същия период на 2021 г.

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Решението дестабилизирало енергийните пазари

Тенденцията за намаляване на приходите във федералния бюджет се наблюдава за втори пореден месец - през юли спадът е 26% в сравнение със същия месец на миналата година.