Процесът на отглеждане на цветя в оранжерии и тяхното транспортиране нанася съществена вреда на окръжаващата среда, заявиха от Световния фонд на дивата природа (WWF), предаде РИА Новости. От руския клон на международната организация призоваха за 8 март, който в Русия се чества изключително мащабно, да не се купуват цветя и подаръци, които могат да навредят на околната среда.

Според еколозите, по-малкото зло са цветята от крайградските разсадници или цветята в саксии.

"Отглеждането на цветя в оранжерии изисква голямо количество вода за поливане, пестициди и химически подобрители, електричество за осветление и нагряване, транспортиране", съобщават от WWF.

От съобщението става ясно, че голяма част от цветята, които се продават в Русия, идват от далечни страни. Според еколозите, на едно стръкче, отгледано в оранжерия, се падат 2,9 кг емисии въглероден двуокис. В същото време за тези емисии може да се отгледат 5 кг банани. Ако цветето се отглежда на открито в земята, емисиите въглероден двуокис съществено се намаляват на 0,5 кг.

"Отглеждането на лалета и нарциси нанася по-малка вреда на природата в сравнение с розите. Мимозата сама по себе си е екологична, но от варварското унищожение тя умира", съобщи специалистът на зеленото екобюро Елена Смирнова.

От световния фонд на дивата природа призовават да съобразяваме подаръците с екологията и да не се правят излишни дарове като електроприбори или изделия от кожите на редки животни. "Душ-геловете, шампоаните и другите козметики са не само банално решение на въпроса с подаръците, но и застрашават природата заради съдържащите се в тях активни вещества", твърдят от фонда.