Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише тази седмица заповед, с която ще забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които създават риск за националната сигурност.

Документът полага основите на пълна забрана за сделки с Huawei, пише Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Заповедта, в която няма да се съдържат имената на конкретни компании или държави, е обсъждана вече над година и бе забавяна многократно.

Все пак източниците на агенцията посочват, че има възможност забраната да бъде отложена отново.

Основателят на Huawei: САЩ няма да ни сломят

Основателят на Huawei: САЩ няма да ни сломят

Дори повече страни да се откажат от продуктите…

След подписването на такава заповед Департаментът по търговия ще трябва да подготви план за въвеждането ѝ в сила.

Документът може да дойде в момент, в който отношенията между Вашингтон и Пекин така или иначе са сериозно обтегнати.

САЩ не веднъж алармират, че оборудването на Huawei Technologies Co Ltd може да бъде използвано от китайската държава за шпионаж. Huawei пък многократно отрича твърденията.

Преди дни компанията заяви още, че няма да се съобрази със заповед от Пекин да събира и предава данни, както и че досега не е получавала подобни искания. Стана ясно и че производителят е готов да подпише двустранни споразумения, с които се задължава да не осъществява шпионска дейност, като уверение.

САЩ активно се опитват да накарат съюзниците си също да издадат забрана за използване на оборудването на Huawei за изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение.

Припомняме и че миналата година Тръмп подписа закон, с който забрани на самото правителство да използва оборудване от Huawei и ZTE Corp.

В САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei

В САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei

Обвинения и срещу финансовия директор Мън Уанчжоу…