Първият кораб със зърно, който напусна Украйна съгласно споразумението за зърнените коридори, влезе в пролива Босфор на път за Ливан, след като товарът му беше проверен и одобрен в сряда, съобщиха турските и украинските власти, цитирани от Associated Press.

Инспекционен екип прекара около 90 минути в извършване на проверки на борда на плаващия под флага на Сиера Леоне кораб "Разони", който превозва украинска царевица и пристигна по-рано в Истанбул, съобщи турското министерство на отбраната.

Екипът от проверяващи включваше длъжностни лица от Украйна, Русия, Турция и ООН - страните по споразумението, сключено миналия месец, за създаване на безопасни транспортни коридори за износ на украински селскостопански продукти на фона на войната в Украйна.

Проверките имат за цел да гарантират, че изходящите товарни кораби носят само зърно, торове или свързани с тях хранителни продукти, а не каквито и да е други стоки, и че пристигащите кораби не носят оръжия.

Министерството на инфраструктурата на Украйна потвърди, че "Разони" е преминал проверката. В съобщение на ведомството е казва, че 17 други кораба "са натоварени и чакат разрешение да напуснат" украинските пристанища.

Около 27 кораба чакат в три украински пристанища с товари и подписани договори, готови да отпътуват, според говорителя на ООН Стефан Дюжарик.

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

Има и заявки за пристигащи кораби

Няма информация кога тези кораби могат да отплават, въпреки че се очаква те да напуснат Украйна през следващите дни. Русия и Украйна подписаха отделни споразумения с Турция и ООН на 22 юли, за да сложат край на военното противопоставяне, което заплаши продоволствената сигурност по целия свят.

Приблизително 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна от началото на продължаващата вече повече от пет месеца война. Споразумението с посредничеството на ООН предвиждаше създаването на безопасни коридори през минираните води край пристанищата на Украйна.

По-голямата част от зърното, останало в Украйна, е за фураж, според Дейвид Лаборд, експерт от Международния изследователски институт за хранителна политика във Вашингтон. Само 6 милиона тона са пшеница и само половината от тях са за човешка консумация, каза Лаборд. Той каза, че "Разони" превозва фуражна царевица за пилета.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че възобновяването на износа на зърно ще намали способността на Русия да извлича отстъпки от Запада. "Те губят една от възможностите да тероризират света", каза той в нощното си видео обръщение късно във вторник.

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Топ дипломатът на ЕС очаква тази седмица да се постигне споразумение

В сряда обаче Зеленски, обръщайки се към студенти от Австралия, омаловажи значението на първата пратка за износ на зърно от страната му, като каза, че това е малка част от реколтата, която Киев трябва да продаде, за да помогне за спасяването на разбитата си икономика.