Цената на майските фючърси за суров петрол тип "Брент" на лондонската борса ICE Futures е 108,93 долара за барел тази сутрин. Това е по-високо с 2,29 долара (или 2,15%) спрямо края на предходната сесия.

Цената на фючърсите на WTI за април при електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) вчера достигнаха 105,62 долара за барел или 2,64 долара (2,56%).

Цената на петрола се стабилизира, след като достигна върхове от близо 140 долара за барел, при първите признаци на деескалация на ситуацията в Украйна.

Петролът сорт Brent прескочи 130 долара

Петролът сорт Brent прескочи 130 долара

САЩ проучват възможността за забрана на вноса на нефт и енергийни продукти от Русия

Търговците на петрол следят отблизо ситуацията в Украйна и се подготвят за рязко намаляване на доставките на петрол от Русия, пише MarketWatch.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика Русия може да намали производството си с 3 млн. барела дневно през април на фона на санкциите и отказите на купувачи на петрол от чужбина да купуват от РФ. Сред останалите страни от ОПЕК+ само Саудитска Арабия и ОАЕ имат възможност бързо да увеличат производството, за да компенсират намалените доставки от Русия.

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Роля играе и бързото разпространение на COVID-19 в Китай

Припомняме, Съединените щати обявиха забрана на вноса на руски петрол, а Великобритания заяви, че ще ги прекрати постепенно до края на годината. Русия е най-големият износител на суров петрол и петролни продукти в света, като доставя около седем милиона барела на ден или 7% от световните доставки. Преди седмица групата на седемте най-богати държави в света, известна като Г-7, също постигна съгласие да ограничи зависимостта си от руски енергийни продукти. 

Страните от Г-7 ограничават енергийната си зависимост от Русия

Страните от Г-7 ограничават енергийната си зависимост от Русия

Япония не уточнява дали ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол