Европейската комисия препоръча 5 милиарда евро авансови плащания да бъдат отпуснати на Полша като част от програмата REPowerEU за подпомагане на енергийния преход и диверсификация от руските изкопаеми горива, каза полският министър на финансите и регионалната политика, Гжегож Пуда, цитиран от Ройтерс.

Средствата са допълнение към 35,4 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми от фонда на ЕС за възстановяване от COVID-19, който ЕС блокира, докато Варшава не отмени реформите, които според критиците подкопават независимостта на съдебната система.

Средствата по REPowerEU не зависят от условията на Комисията относно основните етапи на върховенството на закона, които трябва да бъдат постигнати, за да се отключат оставащите фондове за възстановяване от пандемията, както и 76,5 милиарда евро фондове на ЕС, насочени към повишаване на жизнения стандарт в по-бедните региони.

"5 милиарда евро аванси!" - написа в социалната медийна платформа X министърът на финансите и регионалната политика. 

Средствата от REPowerEU ще станат достъпни, след като финансовите министри на Европейския съюз одобрят препоръката на комисията. Финансовите министри на ЕС се срещат на 8 декември.

Полша е днас от страните, които не желаят да се откажат от въглищата, въпреки глобите от ЕС. На 7 юни Варшава обяви, че страната няма да изпълни съдебно решение, предизвикано от опасения за околната среда, за спиране на работата в мината за лигнитни въглища "Туров" след 2026 г. Полша твърди, че цели 8% от енергията й се доставя именно от тази мина.

Мината беше в центъра на спора между Варшава и Прага, тъй като чехите казаха, че работата й причинява замърсяване на природата и загуба на подпочвени води.

Полша се съгласи да плати на Чешката република 45 милиона евро компенсация за уреждане на спора, но на Варшава беше спряно финансиране от Европейския съюз поради неплащане на глоби, свързани с този спор.

Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Лидерът на полската опозиция посети Брюксел