Чехия получи 45 милиона евро от Полша по силата на споразумение за приключване на спора за мината в Туров и оттегли иска от съда на ЕС. Това съобщи пред журналисти в петък вечерта прессекретарят на чешкото правителство Вацлав Смолка.

"Полша получи 45 милиона евро като компенсация за продължаването на експлоатацията на мина "Туров"", каза той. Според него 35 милиона евро от тези средства ще бъдат насочени за нуждите на региона Либерец.

Чешкият и полският премиер Пьотр Фиала и Матеуш Моравецки най-накрая се споразумяха в четвъртък да прекратят почти едногодишния спор за мината "Туров". Съответното споразумение беше подписано в Прага.

Чехия и Полша се разбраха за спорната мина "Туров"

Чехия и Полша се разбраха за спорната мина "Туров"

Заради казуса Полша трябваше да плаща огромни глоби

В края на февруари миналата година Чехия подаде жалба в съда на ЕС срещу Полша, като я обвини, че заради разширяването на въглищна мина в граничните райони на републиката нивото на подземните води рязко спадна.

На 21 май съдът на ЕС удовлетвори искането на Чешката република и разпореди на Полша незабавно да спре производството в мина "Туров", докато въпросът не бъде разрешен по същество. Полша отказа да изпълни тази присъда, заявявайки, че решението на съда е неприемлива намеса в осигуряването на сигурността на страната.

На 20 септември Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че Полша трябва да плаща на Европейския съюз 500 000 евро за всеки ден, в който нарушава решение на съда на ЕС за спиране на добива на въглища в мината Туров. Варшава също отказа да плати глобата.

Мина "Туров" представлява 4-7% от производството на електроенергия в Полша. Затварянето на мината би означавало съкращения на 5000 работници и щети за полската икономика в размер на 13,5 милиарда злоти (около 3,75 милиарда долара).