Посланиците на страните от Г-7 и Турция са пристигнали в Одеса, за да присъстват лично на възобновяването на износа на зърно от Украйна. Там се намира и украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи в петък британският посланик в Украйна Мелинда Симънс, цитирана от ТАСС.

"Аз, заедно с колегите от Г-7 и турския посланик се намираме в Одеса, за да засвидетелстваме важността на постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за възобновяване на износа на украински храни", написа тя в "Туитър".

По-рано в петък източник на ТАСС в Анкара каза, че първият кораб със зърно все още не е напуснал пристанището на Одеса, но това се очаква да стане днес. В четвъртък турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че първият кораб може да напусне Одеса като част от изпълнението на "продуктовата сделка" "през следващите часове или дни". От ООН също не изключиха възможността първият кораб със зърно да бъде изпратен още в петък.

В пристанището на Одеса се намират общо 16 кораба с 580 хиляди тона украинско зърно на борда си, съобщи заметник-ръководителя на офиса на украинския президент Кирил Тимошенко, цитиран от УНИАН.

Българският сухотоварен кораб "Рожен" ще бъде първият плавателен съд, който ще превози зърнени култури от Украйна съгласно постигнатото споразумение за "зърнени коридори" от три украински пристанища през Черно море, съобщи БНТ.

"Рожен" ще трябва да премине по определения коридор от Черноморск (Иличовск) до румънското пристанище Сулина и оттам до Истанбул, където ще премине проверка на товара и ще продължи по предварително договорен курс за Великобритания.

По информация от специализираното украинско издание USM българският кораб превозва 40 000 тона царевица до Великобритания.Той вече е бил натоварен.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Меморандумът между Русия и ООН фиксира, че световната организация участва в работата по премахването на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове. Друг документ разписва механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Споразуменията между Русия, Турция, Украйна и ООН предполагат създаването на четиристранен координационен център, чиито представители ще инспектират корабите със зърно, за да предотвратят контрабанда на оръжие и провокации.

Съвместният координационен център в Истанбул ще контролира заминаванията от три украински пристанища през минирани зони, както и ще извършва инспекции на корабите. Всички кораби за насипни товари ще преминават през турски води

Русия: Зърнената сделка ще заработи само ако няма пречки и пред руския износ
Обновена

Русия: Зърнената сделка ще заработи само ако няма пречки и пред руския износ

Има коридор за корабите, който не налага разминиране