Продажбите на дребно в Германия неочаквано спаднаха през декември, въпреки периода на коледното пазаруване. Купувачите са смутени от високата инфлация и енергийната криза и данните съживиха страховете за по-забележимо забавяне на най-голямата икономика в Европа, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 5,3% през декември в сравнение с предходния месец, съобщи федералната статистическа служба във вторник. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 0,2% при коригирани цени

"Резкият спад в продажбите на дребно показа, че дори стабилният пазар на труда не може да попречи на високата инфлация и несигурността да накърнят частното потребление", каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING.

Продажбите на дребно също са намалели през декември с 6,4% в реално изражение в сравнение с година по-рано, съобщи статистическата служба.

"Точно преди Коледа търговците на дребно в германските градове пропуснаха големия тласък", каза главният икономист на VP Bank Томас Гитцел.

Еднократно плащане, дадено на домакинствата през декември като част от мерките на правителството за справяне с растящите сметки за енергия, помогна за забавяне на хармонизираната инфлация през този месец до 9,6%, но очевидно не е допринесло много за стимулиране на потребителските разходи.

"Много цитираната загуба на просперитет също се отразява в по-слабото потребление, наред с други неща. Тъй като за момента има малка промяна в тази основна динамика, частното потребление ще продължи да бъде слабо", каза Гитцел, добавяйки, че това допълнително ще натежи върху икономическото производство през това тримесечие.

Според временните годишни резултати продажбите на дребно са се повишили със 7,8% в номинално изражение спрямо предходната година. Но коригирани с инфлацията, те са паднали с 0,6%, съобщи статистическата служба.

Еврозоната изненадващо се спаси от рецесия

Еврозоната изненадващо се спаси от рецесия

Оскъдна обаче е прогнозата за растеж през 2023 г.

Федералната служба по труда съобщи, че броят на хората без работа е намалял с 15 000 според сезонно коригираните условия. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха тази цифра да нарасне с 5000. Сезонно кориираното ниво на безработица остава непроменено спрямо предходния месец на 5,5%.

Броят на безработните в Германия падна до 2,5 милиона в началото на годината според сезонно коригираните данни. Това е петмесечно дъно, което слага край на тенденцията за увеличаване на броя на безработните от юни 2022 г., когато украинските бежанци получиха право на обезщетения за безработица, каза Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics.

Инфлацията в еврозоната остава твърде висока, предупреждава ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната остава твърде висока, предупреждава ЕЦБ

Прогнозите за растеж през 2023 г. обаче били по-добри от очакваното