Световната продукция на автомобили е спаднала с 16 процента през миналата година до ниво, за последно наблюдавано през 2010 г., след като индустрията е ударена от пандемията от коронавируса. Това обяви международна асоциация на автомобилни производители, цитирана от "Франс прес".

Със спад до по-малко от 78 млн. продадени бройки, автомобилният сектор е изправен пред "най-тежката си криза някога", изтъкна в изявление президентът на Международната организация на производителите на моторни превозни средства (OICA) Фу Бинфен.

Разбивка на данните на организацията е показала, че в Европа спадът на продукцията е бил 21 процента, докато в Северна Америка е спаднала с 20 процента, а в Южна Америка с 30 процента.

В Азия обаче, която представлява половината от всички превозни средства, произведени в световен мащаб, спадът е по-скромен - 10%.

Китайското производство, "което беше силно засегнато през първите месеци на 2020 г., се възстанови много бързо; като цяло, китайското намаляване на производството е ограничено до само два процента", се посочва в изявлението на OICA.

Данните за годината са "еквивалентни на нивата на продажбите за 2010 г.", уточняват от организацията, докато Фу изтъкна: "Резултатите от 2020 г. заличават целия растеж, постигнат през последните 10 години."