Протести и извинения бележат края на авиокомпанията Alitalia, съобщи АП.

Пътниците са били инструктирани да носят само един брой ръчен багаж по време на пътуване. Причините са засилващите се стачки преди официалния край на 14 октомври.

Alitalia пред фалит

Alitalia пред фалит

Аlіtаlіа имa 120 caмoлeтa

В поредица от съобщения в "Туитър", от Alitalia се извиняват на клиентите си, че през следващите дни протести може да доведат до забавяне на услугите.

Alitalia, която е "на червено" повече от десетилетие, трябва официално да бъде заменена от нов национален превозвач ITA или Italy Air Transport.

Европейската комисия даде одобрение за държавно финансиране от 1,35 милиарда евро в новата авиокомпания, но ITA планира да наеме само около една четвърт от около 10 000 служители на Alitalia.

Стачка отмени половината полети на Alitalia

Стачка отмени половината полети на Alitalia

По график ще летят самолетите в пиковите часове

Тези служители протестират от седмици, като настояват, че не те са тези, които трябва да плащат фалита. За петък е планирана национална стачка за спазване на предишните договори. Във вторник служители организираха нова демонстрация в Рим, след като синдикатите и бордът на ITA не успяха в понеделник да постигнат споразумение.

"Не е приемливо около 7 500 служители да загубят работата си и да нямат издръжка на доходите", заяви Стефания Фабри, представител на профсъюза Fit-Cisl в региона Лацио. Искаме солидни перспективи по отношение на заплатите и преместването на служители."