Alitalia обяви, че отменя 142 полета, насрочени за днес, заради стачни действия, които авиокомпанията определи като неразбираеми. Това съобщава Агенция „Франс прес”.

В свое съобщение компанията обяви, че полетите се отменят заради стачка на част от персонала. Протестите са заради прекратяването на някои облаги на служителите.

От авиокомпанията се извиняват на клиентите си за неудобството, като шефът на компанията заяви, че стачните действия са неразбираеми и несправедливи.

Той обясни, че стачката е свързана с прекратяването на привилегиите за пилотите и персонала, които им позволявали да пътуват безплатно до различни части на Италия, за да стигнат до или от техните бази в Рим или Милано.

Решението за прекратяване на ангажимента било взето, за да се спестят пари и в съответствие с други авиокомпании в Европа и останалата част от света, се посочва още в съобщението на Alitalia.

Синдикалният съюз осъди това, което според него представлява атака срещу правата на работниците. Синдикатите подчертават, че персоналът на Alitalia винаги е проявявал голяма отговорност и професионализъм, включително в трудни времена.

„Стачката, първата за много години, произтича от условията за работа и живот на персонала, който е предмет на решения, които никога не са били обсъждани предварително”, заяви председателят на съюза.

Около 20 полета, извършвани от друга италианска авиокомпания – Meridiana, също са отменени.