Провалът с ваксинацията в ЕС през първото тримесечие на 2021 г. заплашва Общността със загуба от порядъка на 100 млрд. евро инвестиции и застрашава втори пореден туристически сезон. Това пише американската информационна агенция "Блумбърг".

Провалите с ваксинациите в ЕС предизвикват безпокойство у най-големите световни инвеститори, които виждат, че бавният темп на възобновяване на работата на бизнеса (сферата на услугите и туризма в повечето страни от ЕС остават до голяма степен затворени заради карантинни мерки) заплашва да подкопае възобновяването на икономическия растеж, отбелязва агенцията.

Забавянето на отварянето на бизнеса с един или два месеца заплашва икономиката на ЕС със загуба от 50 до 100 млрд. евро пропуснати печалби, посочва още "Блумбърг".

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Това би означавало 20 млн. дози на месец за Германия

Европейските инвестиционни фондове отчитат изтичане на капитал в продължение на три седмици поред, докато Bank of America и BlackRock Investment предупреждават, че продължаващият ръст на заболеваемостта от коронавируса в Европа може да наруши дългосрочните стратегии на инвеститорите.

ЕС, който до момента е поставил 8 дози ваксина на 100 души от населението си, изостава значително дори от САЩ (33 дози) и Великобритания (25 дози) по отношение на нивата на ваксинация. Агенцията посочва като причини за това политическо разделение, прекъсване на доставките, бюрократични закъснения и обществено недоверие.

"Блумбърг" смята, че ЕС има шанс да ваксинира 75% от пълнолетното си население до края на лятото, което е в съответствие с последната версия на стратегията на Европейската комисия за ваксиниране, но това може да е твърде късно, тъй като би означавало загуба на критично важните летни месеци. В резултат на това ЕС може да загуби втори пореден туристически сезон.

ЕС е готов да използва ваксини от Китай и Русия, ако отговарят на критериите

ЕС е готов да използва ваксини от Китай и Русия, ако отговарят на критериите

Доказване на ефективност и безопасност, "правилния бюджет" и "производствени мощности на територията на ЕС

По данни на Европейската комисия през първото тримесечие 27-те страни членки на ЕС очакват да получат по договори за предварителна поръчка на ваксини, подписани в Брюксел, само около една трета от прогнозния брой дози - 106 милиона. Европейската комисия очаква, че доставките ще се стабилизират и ще достигнат прогнозното ниво от 300 млн. дози през второто тримесечие, докато през третото тримесечие ЕК се надява, че ЕС ще получи около 900 млн. дози, което ще бъде възможно, ако на пазара на Европейския съюз бъдат въведени новите западни ваксини, по-специално от компанията Johnson & Johnson, с която Европейската комисия също подписа договор за предварителна поръчка на ваксини през миналата година.