Премиерът Владимир Путин разкритикува руските бизнесмени от енергетиката и ги заплаши с последствия, заради недостатъчните инвестиции в сектора.

Почти всички западни издания обръщат внимание на изказването на Владимир Путин по време на откриването на работата на ремонтирана мощност в Саяно-Шушенскта ВЕЦ вчера.
За разлика от западните издания, както вчера, така и днес, повечето руски издания подминават критиката.

Путин поимнно назова четири олигарха, едни от най-богатите хора в страната - Владимир Потанин, Леонид Лебеден, Михаил Прохоров и Виктор Векселберг, и им напомни за държавната помощ, която са получили по време на кризата.

Също така премиерът припомни е за задълженията, които те имат, и заплаши със санкции и ограничения.
"Нашите частни инвеститори се разбягаха", цитира констатацията на Путин, Die Presse.

Според The Wall Street Journal заплахата на Путин е основно за това, че ще ограничи достъпът до компаниите до пазара на енергия, тъй като те не са изпълнили инвестиционните си програми, въпреки че са искали финансиране от държавни фондове.

"Когато им се предлага да се построи станция там, където енергийните обекти са „особено важни да държавата, те просто офейкват", казва Путин.

Владимир Путин допълва, че държавните и чуждите компании изпълняват своите инвестиционни ангажименти, въпреки кризата. Но аварията на Саяно-Шушенската централа показа, че и държавните компании се сблъскват с последствия недостатъчните финанси.

След като цитира критиката на Владимир Путин The Financial time коментира, че тежката зима и нарасналото потребление на електроенергия в Русия е откроило факта на износените и остарели мощности.

Критиката на Путин бе определено сдържана и не изразяваше конкретна заплаха, анализира The New York Times.

Всяко едно такова изказване на Владимир Путин обаче отеква достатъчно сериозно, особено когато той критикува някой от руските бизнесмени, това се отразява в сектора.

Всяка една дума може да има последствия - това е икономика със слаби права на собственост, а до неотдавна на практика се осъществяваше и фактическа национализация.