От Министерствоко на икономиката съобщиха, че доставките на природен газ сa нормализирани както за България, така и по отношение на транзитния пренос през страната н
Още...

Руският премиер Владимир Путин постави задачата пред „Газпром" да осигури необходимото количество газ за Европа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Днес той се срещна с вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на „Газпром" Александър Медведев и Андрей Круглов.

На срещата е била обсъдена енергийната ситуация като цяло, както и доставките на газ за европейските страни.

"Моля ви да положите максимални усилия, за да обезпечите нуждите на нашите чуждестранни партньори, имайки предвид, че главната задача на енергетиката като цяло и в частност на „Газпром", е да се осигури вътрешните потребности на Руската федерация, да обезпечи потребителите в Руската федерация. Това е първостепенна задача", е заявил Путин по време на срещата.

Руският премиер е изразил надежда, че работата по проекта „Северен поток" ще бъде свършена, както и че работата по другия проект - „Южен поток" ще се активизира.
„Днес е очевидно, че това са абсолютно необходими проекти", е заявил руският премиер.

Днес не е лошо да си смомним за тези, които ни пречеха да строим „Северен поток". Ако не пречеха, сега вече щеше да има втора линия, която да бъде заредена, заявява още Путин.

Руският премиер се е поинтересувал защо в така създалата се ситуация европейските страни не са си набавили необходимите количества газ от спотовия пазар.

Оказа се, че твърденията за ликвидността на спотовия пазар са доста преувеличени, изтъкнал в отговор Медведев. По думите му този пазар не е ликвиден и Европа не може да удовлетвори потребностите си от него.

Обобщението на Путин е, че въпросните спотови пазари са по-скоро виртуални и на тях няма реален продукт в нужните обеми.