Решението на Европейския съюз, че Apple трябва да плати огромна сума за данъци на Ирландия е основано на факти и на съществуващите правила. Това заяви на пресконференция на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Ройтерс”. Той подчерта, че решението не е насочено срещу САЩ.

Припомняме, че миналата седмица антитръстовите регулатори на ЕС решиха Apple да плати 13 млрд. евро данъци на ирландското правителство, след като определиха, че данъчните преференции за американската компания са незаконни.

Жан-Клод Юнкер посочи, че разследванията на Европейската комисия за данъчно облагане са насочени основно към европейски компании.

Жан-Клод Юнкер каза още, че ако Великобритания иска достъп до единния пазар на Европейския съюз, е нужно да спазва правилата на този пазар.

Националните власти не могат да дават данъчни облекчения за някои компании, а на други не, подчерта Юнкер.

От решаващо значение за Китай е да създаде механизъм за справяне с проблема си с индустриалния свръхкапацитет, смята Юнкер. Той допълни, че е неприемливо, че европейската металургична индустрия е загубила толкова много работни места в последните години.