Рискът от рецесия в еврозоната нараства. За това предупреди Петер Казимир, управител на централната банка на Словакия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Представяйки доклад за финансовата стабилност в Словакия, обаче той посочи, че Централната банка планира да продължи да повишава лихвените си проценти "въпреки неблагоприятното икономическо развитие".

По-рано Европейската комисия разкри, че нейните прогнози сочат значителен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г.

Миналата седчица заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндо предположи, че инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да е "много близо" до него. Според него инфлацията няма да нарасне много през следващите 3 до 4 месеца, след което очаква тя да започне да спада.

ЕЦБ не очаква рецесията да укроти инфлацията

ЕЦБ не очаква рецесията да укроти инфлацията

Лагард призна за възможна лека рецесия

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откакто започна да се води статистика през 1997 г. и далеч над целта на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и суровини, тъй като търсенето се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

В отговор централната банка повиши своите показатели с цели два процентни пункта от юли насам.

ЕЦБ не може да изключи рецесия

ЕЦБ не може да изключи рецесия

Войната Русия в Украйна и продължаващата енергийна криза са основните рискови фактори за инфлацията