Русия остава на позицията си за фиксирана цена на АЕЦ „Белене", съобщиха от руската „Росатом" и допълниха, че проектът отговаря на най-високите стандарти за сигурност.

По време на видеоконферентна връзка Москва - Брюксел - Лондон България беше многократно спомената сред държавите, където Русия планира да строи нови ядрени мощности, отговарящи на най-високи стандарти.

Развитието на атомната енергетика в света ще продължи и след аварията в японската АЕЦ „Фукушима", тъй като нито една от страните със сериозни планове в тази сфера не са се отказали от тях, заяви зам.-директорът на „Росатом" Кирил Комаров.

Сред „сериозните държави" той изтъкна страните от Югоизточна Азия и преди всичко Китай и Индия, както и страните от Централна и Източна Европа - Чехия, Унгария и България, както и Турция и Латинска Америка.

Комаров добави, че АЕЦ „Белене" е проектирана да устои на всякакви възможни предизвикателства и инциденти, информира кореспондент на БНР.

Без да споменава цифри, той допълни: „Сега сменяме формата за определяне на стойността - цената ще е фиксирана и няма да се променя, докато не завършим строителството."

Припомняме, по-рано български представители определиха този вариант като по-скъп и неизгоден.

Комаров поясни, че атомни електроцентрали има в 29 страни, още 20 страни имат сериозни планове за развитието на подобни проекти. според Комаров задачата на Русия, САЩ, Франция и другите страни с развита атомна енергетика е да помагат за развитието на проектите и „цивилизоването развитие на атомната енергетика", както и да способстват за установяване на единни стандарти за безопасност на централите.

Междувременно стана ясно, че на срещата в Довил Русия ще предложи на останалите страни от Г-8 при ядрени инциденти занапред отговорността да е не само на оператора на съответната централа, а да се прехвърля към правителството. Държавите ще трябва да се ангажират с предоставяне на навременна и достоверна информация, с бързи мерки за преодоляване на последиците, както и да носят отговорност пред съседните страни.

Това трябва да е основната поука от „Фукушима", смятат руски ядрени специалисти, според които в японската атомна електроцентрала са били допуснати редица грешки в първите дни след инцидента.