През 2007 г. Русия ще изнесе 23.5 тона черен хайвер, пише днес руската информационна агенция Мosnews, цитирана от Money.bg.

Според агенцията, забраната за износ на хайвер добиван от Каспийско море вече не съществува, което ще позволи на Русия, Иран, Туркменистан, Азербайджан и Казахстан да продават черен хайвер от есетрови риби, които обитават морето.

Износните квоти на Русия за 2007 г. се равняват на 20 тона руски есетров хайвер, заедно с още 3.5 тона специализиран вид хайвер. Всички страни от Каспийския басейн ще могат да изнасят общо 27.63 тона хайвер и 144 тона месо от руска есетра. За износ ще може да се реализира и 38 тона хайвер от персийска есетра както и 99 тона от месото на рибата. Все още от ООН не са съобщили квотите за най-редкия и скъп хайвер, а именно този от белугата.

През 2006 г. от ООН бяха наложили забрана на Русия, Иран, Туркменистан, Азербайджан и Казахстан за износ на хайвер, тъй като страните не предоставиха своевременно информация за популацията на есетрови риби в териториалните им води. Единствено Иран получи разрешение да изнесе 44.73 тона черен хайвер, докато останалите държави можеха да добиват и продават хайвер на вътрешния си пазар, но не и да го изнасят.

Хайверът си остава едно от най-скъпите удоволствия за чревоугодниците, като средната му цена е около €7,000 за килограм, като този от белуга стига дори €7,500 за килограм. Каспийско море допринася за 90% от световния черен хайвер добиван в естествени условия.