В интервю за телевизионния канал РБК министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров не изключва възможността леките автомобили "Волга" и "Победа" отново да се произвеждат в Русия.

Производството на автомобили в Русия се срина след началото на инвазията в Украйна. Според руската статистическа агенция цените на автомобилите са скочили с 50 на сто от началото на годината, заради значително свитото търсене и инфлацията. Последните данни показват крах на продажбите на коли в Русия след наложените й санкции заради инвазията в Украйна. През май спадът е с рекордните 83,5 на сто.

Международните производители на автомобили спряха производството. Руските активи на групата Renault, включително дяловете на френския концерн в "Автоваз" и базирания в Москва завод за автомобили Renault Russia, бяха придобити от държавата.

В завода в Москва властите обявиха, че започнат производството на "Москвич" - друга съветска марка автомобили.

В отговор на уточняващ въпрос дали "Волга" и "Победа" ще се произвеждат в автомобилния завод "Горки" в Нижни Новгород, Мантуров заяви, че проектът може да се реализира на различни места.

Русия възобновява производството на Москвич

Русия възобновява производството на Москвич

Моделът ще бъде произвеждан в бившия московски завод на Renault

От 1946 до 1958 г. ГАЗ произвежда модела Победа, а от 1956 г. - модела Волга. През 2008 г. е направен опит за започване на серийно производство на "Волга Сибир" (върху лицензирана платформа на американския Chrysler), но две години по-късно проектът е спрян и оттогава не се споменава за възраждане на тази марка.

Само преди два дни Владимир Путин разпореди на руското правителство да изготви и предложи нови мерки в подкрепа на производителите на автомобили.

"Въпреки че чуждестранните партньори на руските производители на автомобили имаха дългосрочни ангажименти, те или спряха доставките, или обявиха планове да напуснат изцяло руския пазар. Ясно е, че тази стъпка ще повлияе драстично на производството на руски автомобили. Вече виждаме това да се случва. Продукцията на руските производители на коли беше три пъти по-ниска през март на годишна база. А през април - дори пет пъти по-ниска. Искам още веднъж да подчертая, че ситуацията не е лесна - вие знаете отлично," коментира Владимир Путин.

Руските активи на Renault стават държавна собственост

Руските активи на Renault стават държавна собственост

Това е първата национализация на чуждестранна компания в Русия