При липса на лиценз от Министерството на финансите на САЩ, позволяващо на Русия да извършва плащания по външния си дълг в долари, тя ще го обслужва в рубли, съобщи информационната агенция "Интерфакс".

По-рано щатската Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC), отговаряща за изпълнението на санкциите срещу Руската федерация (РФ), е съобщила, че лицензията, разрешаваща транзакции, необходими за получаване на плащания по дългови задължения на Министерството на финансите на Руската федерация Банката на Русия, която е със срок до 25 май, няма да бъде продължена.

Според Министерството на финансите на РФ отказът за продължаване на лиценза нарушава правата на чуждестранните инвеститори в руски дългови инструменти и подкопава доверието в западната финансова инфраструктура

"Министерството на финансите на Русия, като отговорен кредитополучател, потвърждава готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения. Като се има предвид, че отказът за подновяване на посочения лиценз прави невъзможно продължаването на обслужването на държавния външен дълг в щатски долари, плащанията ще се извършват във валутата на Руската федерация, с възможност за последващото им конвертиране в оригиналната валута на задължението", заявява министерството.

"Сегашната ситуация няма нищо общо със ситуацията от 1998 г., когато Русия нямаше достатъчно средства, за да изплати дълговете си. Сега има пари, има и желание за плащане. Тази ситуация, изкуствено създадена от недружелюбна страна, няма да повлияе на качеството на живот на руснаците", коментира руският финансов министър Антон Силуанов.

Русия избегна дефолт - плати в долари

Русия избегна дефолт - плати в долари

Министерството на финансите на Русия направи пълен обрат

Междувременно пък първият заместник-председател на Централната банка на РФ Дмитрий Тулин е съобщил по време на финансова конференция, че редица банки ще се нуждаят от допълнителна капитализация. Правителството и националната руска банка ще си взаимодействат с цел да им бъде оказана държавна подкрепа и обмислят методи за допълнителна капитализация. По думи на Тулин банковият сектор е влязъл в 2022 г. със солидна граница на сигурност, като капиталът възлизал на 12,5 трилиона рубли, от които средният резерв за сектора се оценявал на 7 трилиона рубли. "Тоест, банките можеха да загубят 7 от 12,5 трилиона рубли и в същото време да спазват задължителните стандарти", отбелязва той.

В същото време някои банки имат излишък от капитал, а други изобщо нямат. Затова някои банки ще се нуждаят от капитализация. Тулин припомня, че правителството вече е обявило планове за увеличаване на капиталите на банките чрез придобиване на привилегировани акции. Обмислят се и други методи, които все още не прилагани в практиката на Централната банка на Русия.

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ЕС наложи санкции срещу няколко руски банки

ВТБ, ФК Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк

На друго публично събитие Дмитрий Тулин е оповестил, че Банката на Русия ще разкрие не по-късно от ноември подробности за промяна в архитектурата на регулиране и надзор на финансовия сектор.

Според него "ръчният контрол" във финансовия сектор все още играе голяма роля. "В същото време буквално от 28 февруари, от 24 февруари започнахме да се занимаваме с такова стратегическо планиране, да мислим как ще изглежда архитектурата на финансовия сектор", каза той. Централната банка обаче няма да разкрива повече подробности, докато не бъде постигнат окончателен консенсус по въпроса.

Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, докато резервите й са блокирани

Русия ще изплаща еврооблигациите в рубли, докато резервите й са блокирани

Съединените щати в понеделник попречиха на Русия да изплати на притежателите на държавния дълг над 600 милиона долара

Освен това днес стана ясно също, че Банката на Русия планира да изпробва въвеждане на цифрови рубли в реални транзакции и при клиенти на банки през април 2023 г. Информацията е оповестена от Олга Скоробогатова, която също е зам.-председател на руската държавна финансова институция.

Пилотен проект за реални операции с цифровата рубла е бил предвиден за 2024 г., но предвид скоростта на изпълнението на процеса по подготовката към момента се очаква, че реализацията му може да започне от април следващата година.

От април 2023 г. Централната банка на РФ иска също да пробва да използва в пилотния за дигиталната рубла смарт контракти.