Русия успя бързо да ремонтира някои от ключовите си петролни рафинерии, ударени от украински дронове, намалявайки капацитета, намален от атаките, до около 10% от почти 14% в края на март, показват изчисления на Ройтерс.

Украйна засили атаките с дронове срещу руската енергийна инфраструктура от началото на годината, като удари някои големи петролни рафинерии във втория по големина износител на петрол, което доведе до повишаване на цената му

Русия твърди, че атаките с дронове представляват тероризъм. Украйна твърди, че нейните атаки с дронове срещу Русия са оправдани, защото се бори за оцеляване, тъй като Русия е нанесла "масивни ответни" удари по украинската енергийна инфраструктура.

Няма съобщения за успешни атаки срещу големи руски рафинерии, откакто заводът на Taneco беше ударен на 2 април.

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Украйна се цели в петролните рафинерии

Русия ремонтира своите рафинерии бързо, въпреки трудностите при получаването на западно ноу-хау.

Това включва притежавания от "Роснефт" завод в Рязан, който върна в експлоатация CDU-4 и основния CDU-6 за първична рафинация на петрол, както и рафинерията в Куйбишев, която ремонтира CDU-4 и CDU-5 на "Сизран".

Според изчисленията на Ройтерс, общият руски първичен капацитет за рафиниране на петрол, засегнат от дронове, е намален до 90 500 метрични тона на ден (660 000 барела на ден) от около 123 800 тона на ден (907 000 барела на ден) преди това.

Въпреки това, общият кумулативен първичен капацитет за рафиниране на петрол в Русия, изключен поради различни прекъсвания и поддръжка, се очаква да достигне 4,4 милиона тона през април, спрямо 4,1 милиона тона през март.

Пауза на ударите от Украйна дойде след критиките от страна на Съединените щати, най-големият потребител на енергия в света, където високите цени на горивата са на първо място в дневния ред в навечерието на президентските избори на 5 ноември.

Отговаряйки на републиканския американски сенатор Том Котън защо администрацията на Джо Байдън обезсърчава украинците от атаките срещу "възможностите за водене на война" на Русия, министърът на отбраната Лойд Остин каза пред комисията по въоръжените сили на Сената миналата седмица, че атаките могат да навредят на световните енергийни пазари.

"Разбира се, тези атаки биха могли да имат допълнителен ефект по отношение на глобалната енергийна ситуация и... но честно казано, мисля, че Украйна би постигнала по-добри резултати, като преследва тактически и оперативни цели, които могат пряко да повлияят на настоящата битка", каза той.

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Според Киев рафинериите са легитимни цели