Президентът на Русия Владимир Путин откри чрез видеовръзка подкрепян от Москва завод за рафиниране на злато в Киргизстан, обещавайки, че втората по големина мина в бедната държава ще получи 600 млн. долара инвестиции от Русия, съобщава "Франс прес".

Русия, Китай и Западът се конкурират за влияние в Централна Азия, включително в Киргизстан, чиято икономика разчита на добива на злато, наред с други индустрии.

Москва наблюдаваше как милиардни инвестиции от Китай се стичат в Централна Азия през последните години, а руските компании изпитват затруднения да се конкурират.

Вчера, гледайки чрез видеовръзка откриването на завода за преработка на злато в мината Ервой в северозападната част на Киргизстан, Путин обеща, че проектът щял да види "рекордни обеми" на инвестиции на обща стойност 600 млн. долара до края на живота си.

Очакваше се заводът в Ервой, мина, експлоатирана от руската Alliance Group, да бъде пуснат в експлоатация миналата година, но беше атакуван по време на размирици, при които киргизкото правителство беше свалено и популистът Садир Жапаров изплува като лидер.

Руската група уточни, че нападението е струвало на компанията над 10 млн. долара щети, забавяйки производството в Ервой, където има близо 90 тона злато и 25 тона сребро.

Киргизкият държавен глава Жапаров благодари на Путин за подкрепата му за проекта.

Златото е от основно значение за бедната икономика на мюсюлманската държава с 6,5 млн. души население, която всяка година изпраща стотици хиляди свои граждани да работят в Русия.

Но проектите за добив на злато, включително водеща канадска мина и няколко китайски проекта, бяха обекти на спорове през последните години.

По време на посещението си в до голяма степен аграрната провинция Талас вчера Жапаров се срещна с демонстранти, които протестираха срещу проекта в Ервой заради опасения за околната среда.

На церемонията той апелира за стабилност, подчертавайки важността на проекта за държавния бюджет.