Русия изпълнява задълженията си в рамките на договореността със страните от ОПЕК и започна към постепенно намаляване на добива на нефт. Това съобщи енергийният министър Александър Новак, предаде ТАСС.

"Русия изпълнява задълженията си, започнахме постепенно съкращаване на добива (на нефт - б.р.), заяви министърът.

Новак заяви, че съкращаването на добива изпреварва плановете на нефтените компании. "Ние дори съкратихме повече от това, което бяхме планирали за 10 дни, според изчисленията на компаниите", допълни той.

По-рано за започнало съкращение на добива на нефт съобщиха няколко страни, които участват в споразумението - Саудитска Арабия, Ирак, ОАЕ, Кувейт, Азербайджан, Казахстан и др.

Организацията на страните-износителки на нефт и страните, които не влизат в картела подписаха споразумение на среща от 10 декември във Виена за съвместно съкращаване на добива на нефт.

Към обявеното намаляване на добива на 1,164 млн. барела в денонощие за страните от ОПЕК ще се добавят и 11 страни, които ще съкратят добива на 558 хил. барела в денонощие. По този начин общото съкращение на добива на нефт е около 1,7-1,8 млн. барела.

В официално комюнике за резултатите от срещата на ОПЕК е описан окончателния обем за съкращение на добива на нефт за страните от ОПЕК - 558 хиляди барела петрол на ден.

Русия ще се придържа към ангажиментите за намаляване на производството на 300 хил. Барела. Според изявленията на участниците в срещата, Мексико ще намали продукцията от 100 хиляди барела петрол на ден, Оман - 40-ти, Азербайджан - 35000, Казахстан - 20 000 барела. Съкращение с още 63 хиляди барела ще се разпредели между Судан, Южен Судан, Малайзия, Екваториална Гвинея, Бруней и Бахрейн.

Русия заема позицията, че намаляването на производството на петрол не е за износ, а за добив, допълни каза Новак.