Руската прокуратура започва проверка заради транспортния хаос, който настъпи на московските летища „Домодедово" и „Шереметиево", пишат руски медии.

Авиокомпаниите са задължени безплатно да предоставят на пътниците следните услуги - стая за майки с деца; две телефонни позвънявания или съобщения по електронната поща, а при чакане за полет над 8 часа пътниците трябва да бъдат настанени в хотел, като авиокомпанията трябва да им обезпечи транспорта до хотела.

На пътниците трябва да бъде предоставена също безплатна храна и напитки.

Транспортната прокуратура в Русия е започнала проверка за закъсненията на полетите на двете летища. Обект на проверката ще бъде доколко са спазени правата на пътниците независимо от това колко са чакали за полет.

Президентът Дмитрий Медведев лично е наредил на главния прокурор Юрий Чайка да предприеме действия по проверка на летищата и свързаните с тях авиокомпании.

По-рано днес руски медии съобщиха, че летище „Домодедово" е престанал да приема самолети и обслужва само излитащи. На летищено не достигат места за самолетите. От там очакват обаче с излитащите самолети положението да се облекчи и то да започне да функционир нормално.

На летището не достигат и автобуси и машини, които да изтеглят. Летището не може да се справи и с натоварения пътникопоток.