Европейският съюз подготвя седми пакет от санкции срещу Москва, но вече е ясно, че той няма да включва ограничения за вноса на руски газ, тъй като твърде много страни членки не могат да се приспособят достатъчно бързо. Това заяви пред "Ройтерс" премиерът на Чехия Петр Фиала.

Той посочи, че се очаква санкциите, които сега се финализират от Европейската комисия за засилване на натиска върху руската инвазия в Украйна, да забранят вноса на руско злато, да разширят списъка със стоки с двойна употреба, забранени за износ за Русия, както и да бъдат насочени към повече физически лица.

ЕК трябва да бъде готова да представи пакета през следващите дни и страните членки могат да го одобрят веднага след това, заяви Фиала.

По негови думи подготвяният седми пакет е добър ход.

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода

"Това, което определено е проблематично, е включването на енергетиката в санкциите, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да имат по-голямо негативно въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат", подчерта Фиала и допълни, че руският газ няма да попадне под ударите на новия санкционен пакет, тъй като много страни членки на ЕС са зависими от него.

Чехия, която пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, е сред страните, които зависят почти изцяло от Русия за нуждите си от газ.

ЕС разчиташе на Русия за 40% от използвания от Съюза газ преди началото на войната в Украйна.

Фиала увери, че чехите правят всичко възможно, за да намалят зависимостта си от руската енергия, "но това няма да се случи тази зима".

Първите шест кръга от санкции, одобрени от ЕС, включваха замразяване на активи и визови забрани за руски олигарси и длъжностни лица, контрол върху износа, замразяване на активи на Руската централна банка, изключване на търговски банки от системата за разплащания SWIFT и забрана на вноса на руски въглища и петрол.

Украйна предлага на ЕС седми пакет санкции срещу Русия

Украйна предлага на ЕС седми пакет санкции срещу Русия

Кулеба е пратил писмо до Европейския съюз с искане за нови рестрикции в три области

В досегашните санкции обаче вносът на руски газ не беше засегнат въпреки призивите от Украйна за такова ембарго.

Последният кръг от санкции се подготвя на фона на нарастващите страхове в Европа, че Русия може да удължи планираната поддръжка на ключовия газопровод "Северен поток 1", която започна на 11 юли и трябва да продължи 10 дни - до 21 юли. Това би намалило допълнително европейските доставки и би нарушило плановете на страните да запълнят хранилищата си на 80% до зимата, тласкайки ЕС към енергийна криза.

Фиала подчерта, че Европа трябва да е готова за възможността газовите потоци от "Северен поток 1" да не бъдат възобновени, като търси алтернативни източници на синьото гориво, като втечен природен газ (LNG), както и да е в готовност да се споделят газови доставки между държавите членки.

Друга идея, която чешкият премиер подкрепя, е в Европа да започнат съвместни покупки на газ. Той обаче предупреди, че това остава трудно, както по технически, така и по административни причини.

Не искам да съм твърде голям оптимист, заяви Фиала на въпрос дали съвместните покупки могат да започнат още тази година. Той обясни, че енергийните министри на ЕС ще обсъдят предложението на извънредна среща на 26 юли.

Действат ли изобщо санкциите?

Действат ли изобщо санкциите?

Западните демокрации все по-често прибягват до икономически санкции, за да накажат други държави за агресия или нарушаване на правата на човека. Имат ли изобщо смисъл санкциите? Погледът назад към историята дава амбивалентни отговори, а Der Standard ги обобщава в 13 точки