Броят на възрастните самотно живеещи граждани в Япония, вероятно ще скочи с 47% до 2050 г. Това прогнозира свързан с правителството изследователски институт, съобщава "Ройтерс".

Данните подчертават тежкото бреме, което демографската промяна в страната ще окаже върху системата за социално осигуряване.

Очаква се броят на едночленните домакинства да достигне 23,3 милиона през 2050 г., което представлява 44,3% от всички домакинства. Националният институт за изследване на населението и социалното осигуряване отбелязва, че това ще бъде по-високо от регистрираните 38% през 2020 г.

Населението на Япония се топи рекордно бързо

Населението на Япония се топи рекордно бързо

Спад на раждаемостта за седма поредна година

От тези едночленни домакинства обитателите на възраст 65 или повече години вероятно ще представляват 46,5% през 2050 г. в сравнение с 34,9% през 2020 г.

Япония има едно от най-бързо застаряващите общества в света и през последните десетилетия отчита постоянен спад в броя на браковете, тъй като стагниращата икономика удря най-тежко младите поколения. Пандемията от COVID-19 също попречи на хората да се срещат с потенциални партньори и да сключат брак.

Близо 1/3 от мъжете в Токио на 50 години никога не са били женени, докато данните, а 46% от мъжете и 30% от жените на 20 години в Япония никога не са излизали на среща.

Японска трагедия: Спад на населението с близо 1 млн. души за 5 години

Японска трагедия: Спад на населението с близо 1 млн. души за 5 години

Падат се по 1,4 деца на една японка