Сърбия ще достигне българските заплати най-рано след 10 години. Това се твърди в обширен анализ на белградското издание "Данас", съобщава БГНЕС.

Посочва се, че през последните 10 години средната работна заплата в Сърбия се е увеличила със 166 евро, като през юли 2011 г. средната заплата в страната е била 384 евро, а в края на миналата година е достигнала 550 евро.

Преди десет години в Сърбия заплатата бе по-голяма от тази при съседите в Румъния и България, но положението междувременно се промени, отбелязва се в икономическия анализ.

Съобщава се, че през лятото на 2011 г. румънците са получавали с 38 евро по-малко от сърбите, докато към днешна дата те получават средно с над 170 евро повече от сърбите. В момента средната заплата в Румъния е 721 евро.

"В България увеличението на средната работна заплата за последните десет години е с 84%. Преди 10 години българите средно печелеха по 353 евро. Миналото лято те получаваха по 650 евро", изтъква се в изследването.

Икономистът Михаил Арандаренко е на мнение, че "България е имала 10 хубави години".

"Истината е, че през последните 10 години икономическият ръст в Сърбия не бе толкова впечатляващ, както се говореше. Реално погледнато брутният вътрешен продукт се увеличаваше значително по-бързо в България и Румъния. Ако не се развивате бързо, не може да увеличавате заплатите, както и всичко останало като приходи", заяви от своя страна професорът от Икономическия факултет в Белград Юри Байец.