Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са изпратили писмо до президента на Европейската комисия във връзка със задълбочаващата се криза в Гърция и слуховете, които предричат крах на еврозоната.

Френският "Le monde" съобщава, че общата позиция на двамата е изпратена и до президента на ЕС Херман ван Ромпой.

В писмото си Саркози и Меркел посочват, че е необходимо засилено икономическо наблюдение на еврозоната като цяло, за да се избегне в бъдеще криза, подобна на тази в Гърция.

Също така двамата заявяват своята категорична готовност да работят в името на стабилността, единността и солидарността в еврозоната. В писмото се казва още, че Европа трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че ситуацията в Гърция няма да се случи отново.

„Le monde" изтъква, че още в началото на писмото на двамата лидери са изключили идеята страна-членка на еврозоната да бъде „изгонена" от там.

Припомняме ви, че според едно от последните проучвания сред населението на ЕС една трета от жителите на съюза са на мнение, че Гърция би трябвало да бъде изключена от еврозоната заради дългосрочната криза.

Според Саркози и Меркел общата европейска валута трябва да се разглежда и като общ въпрос. Всички страни-членки са отговорни за стабилността на еврозоната, се казва в позицията, изпратена до председателя на ЕК.

По-рано днес курсът на европейската единна парична единица падна до исторически минимум спрямо курса на американския долар.

На срещата на върха в Брюксел в петък европейските лидери трябва да се договорят за по-стриктно наблюдение и по-сурови санкции за страните, които не поддържат дефицитите си под контрол.