САЩ и Мексико в четвъртък възобновят икономическите си преговори на високо равнище за първи път от четири години. Двете страни ще се стремят да намерят общ език по редица въпроси. Сред тях са климатичните изменения, правата на работещите и имиграцията, предаде "Ройтерс".

Така нареченият икономически диалог на високо равнище ще търси икономически възможности извън търговските въпроси, обхванати от новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), което влезе в сила през 2020 г.

Двете страни споделят граница от 3200 км и търговски отношения, които генерират повече от половин трилион долара годишно и милиони работни места в двете страни.

САЩ и Мексико договориха миграцията и сътрудничеството

САЩ и Мексико договориха миграцията и сътрудничеството

Вашингтон изпраща 8, 5 млн. дози ваксини през август

Администрацията на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп отхвърли идеята за разговорите, създадени от предшественика му в Белия дом Барак Обама и наблюдавани от тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, след обвиненията, че Мексико изпраща престъпни мигранти в САЩ.

Делегацията на Мексико включва външния министър Марсело Ебрард и икономическия министър Татяна Клутие. За САЩ преговорите ще се водят от вицепрезидента Камала Харис. Очаква се да присъстват още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и други.

Мексико иска от САЩ още 3,5 милиона дози ваксини

Мексико иска от САЩ още 3,5 милиона дози ваксини

В страната вече са ваксинирани над 50 милиона души